Mei 2021 was koud en nat

De vijfde maand van 2021 is ook de vijfde koudere maand op rij. Na een zeer koude april is ook mei met een gemiddelde van 10,62 graden bijna 3 graden kouder dan gemiddeld (normaal ~13,4). Het referentiepunt voor weerstation Lieving, het KNMI in Hoogeveen, eindigt met een gemiddelde temperatuur van 10,76.

Mei was bovendien erg nat. Waar een gemiddelde meimaand ongeveer 65 mm regen ziet, viel er in mei 2021 een totaal van 106,4 mm! De meeste regen viel op 19 mei (13,8). Op drie andere dagen viel er ook meer dan 10 mm. Het weerpatroon werd vaak gekenmerkt door (hevige en soms langdurige) buien.

De kou en de regen zullen we snel vergeten. Mei eindigt met een opmaat naar warmer en droger weer in juni. Lang leek het erop dat we het met 2 warme dagen moesten doen op 9 en 10 mei. Maar op de laatste twee dagen van de maand steeg de temperatuur op Lieving weer boven de 20 graden, waarmee de maand eindigt met 4 warme dagen. Een zomerse dag zat er dus niet tussen, hoewel 9 mei met 24,7 graden er bijna aan voldeed.

Gevroren heeft het niet in mei. De minimumtemperatuur werd gemeten op 8 mei: 0,5 graad.