April 2021 was zeer koud

Deze conclusie was halverwege april al in de maak. Overal in Nederland viel de temperatuur ver onder het langjarig gemiddelde uit. Dat is ook terug te zien in de statistieken van meteodrenthe.nl voor deze maand. Op weerstation Lieving bleef de gemiddelde temperatuur uiteindelijk net onder de 6 graden steken met 5,99°C. Dat is bijna 4 (!) graden kouder dan een gemiddelde april op het dichtstbijzijnde KNMI station hier in Drenthe (Hoogeveen op 13 km). Daar eindigde april 2021 met een gemiddelde van 6,01°C net zo koud.

Vergeleken met maart was april nog geen twee tiende van een graad warmer, en dat ondanks dat maart al een vrij koele maand was. Terwijl eind maart twee warme dagen werd genoteerd, bleef de maximum temperatuur in april steken op 18,3°C. Op 12 dagen kwam de temperatuur niet boven de 10 graden.

We konden lezen dat station Eelde met 18 het grootste aantal vorstdagen sinds 1929 kon registreren. Op Lieving waren dat er uiteindelijk 11. Dat hadden er zo 14 kunnen zijn was de temperatuur op paar nachten twee of drie tienden verder gezakt. De minimumtemperatuur was met -2,6°C op 14 april vrij bescheiden.

Lange tijd leek de maand aan de droge kant te gaan uitvallen. Tussen 10 en 28 april viel amper neerslag van betekenis. De laatste twee dagen van de maand compenseerden dat. 29 april was met een dagsom van 15,6 mm niet alleen de natste dag van de maand, maar ook van 2021 tot dan toe. Dat is overigens niets vergeleken met de bak water die elders in het land viel op die dag. Uiteindelijk viel er verspreid over de maand 41,6 mm, wat amper afwijkt van het langjarig gemiddelde.